Els 10 manaments del vermut

Tot allò que has de saber per servir, beure i gaudir de l'art de fer el vermut

Vermuts

!--akiadsense-->

Ets un bon vermuter? Amb aquests 10 manaments, gaudiràs de l’art de fer el vermut. Comparteix-lo!

1.- Estimaràs el vermut per sobre tots els aperitius.

El vermut és una beguda natural, és un vi aromatitzat d’herbes, amb sabors amargs i dolcencs. Segons ens agradin més amargs o dolços, hi ha un estil per a tothom, des d’extra-secs a dolços, blancs, rosats o negres.

2.- No demanis un Martini com a genèric. Escull el tipus de vermut que t’agradaria tastar i descobreix les diferents marques artesanes de vermuts. Reus és el bressol del vermut, i per tot arreu de Catalunya beuen d’aquesta tradició. Vermuts de l’Empordà, de la Terra Alta, d’Alella, del Bages, del Priorat… No te’ls perdis!

3.- Santificaràs el got. Però no et beguis el vermut servit en got de tub. Tampoc fa falta una senyora copa… la millor opció és un got amb la boca ampla perquè un parell de glaçons hi càpiguen bé, se li pugui afegir una mica de sifó (o altres begudes) i, sobretot, per gaudir de les aromes i deixar-se sorprendre pels records.

4.- Honraràs la llimona i la taronja. A la fórmula d’elaboració del vermut hi figuren els cítrics i són part de l’essència del vermut. Pels vermuts blancs, la sintonia amb la llimona és espectacular. I amb els negres, una pela de taronja per donar-li un toc extra d’amargor i intensitat.

5.- El vermut se serveix ben fred. El vermut millora amb la frescor i és més refrescant. Cal recordar que és una beguda té entre 15º i 20º d’alcohol, i amb una mica de temperatura, la seva textura serà més suau i fluida.

6.- Si es vol afegir gel, que sigui de qualitat. Si el serveixes amb glaçons que siguin sòlids i grossos. Un glaçó dèbil s’aigualirà ràpid i li restarà força al vermut. Els de gasolinera són una bona opció, grans i gruixuts. El bon glaçó és aquell que sona esquinçant-se, però sense trencar-se quan se li afegeix el vermut.

7.- No millora amb el temps. Tots els vermuts embotellats estan fets per consumir-se quan es troben al mercat. Encara que passin anys, no augmenta la seva qualitat com el bon vi. Al contrari, perden intensitat.

8.- No llencis el vermut quan sobri de l’ampolla. Al contrari que el vi, el vermut es conserva bé un cop obert si es tapa i es conserva a la nevera. Et durarà mesos.

9.- No diràs mentides ni falsedats de l’origen vermut. El vermut no és un vi que ha sobrat d’una anyada vella o un vi picat. És un producte de qualitat, que s’elabora amb un procés específic i amb uns ingredients naturals i exclusius. Fer un bon vermut és un ofici que necessita coneixements d’enologia, botànica i espirituosos.

10.- Mai diguis no a un vermut… Encara que no te’l beguis, és una de les tradicions socials més arrelades de casa nostra. Motiu de reunió amb els amics, la família i la bona taula. Acompanyat de patates xips, olives, anxoves… Qui s’hi resisteix?

Nou comentari