Troyano: «La grandesa del vermut és l’estat d’ànim que desperta»

La periodista i sommelier reusenca s'afegeix al jurat professional de tast dels Premis Vinari dels Vermuts

Periodista especialitzada en turisme enològic i sommelier, Troyano combina la seva passió pel món de la comunicació i els vins, divulgant les seves històries a través dels personatges i els paisatges. Pensa que hi ha una infinitat de relats amagats i amb els seus espais en diversos mitjans digitals i a RNE – Ràdio 4, a més d’altres col·laboracions amb empreses, intenta fer-nos més propers els vins i els productes de proximitat.

Molt implicada amb el tema dels vermuts, com a bona reusenca, també se suma al jurat professional del tast dels Premis Vinaris dels Vermuts Catalans.

-Et sumes al concurs dels Premis Vinari dels Vermuts Catalans, per què?

Perquè em sembla una bona iniciativa per acompanyar el boom del vermut que estem vivint. També és una bona oportunitat per conèixer més a fons els vermuts que s’elaboren a Catalunya i aprendre a valorar-ne cada vegada més la seva qualitat.

-Què és per tu el vermut?

Sempre ho dic, per a mi és un estat d’ànim. Perquè anar a fer el vermut implica una actitud optimista, extravertida, divertida i social. Fer el vermut és anar a prendre una beguda però al mateix té la grandesa de compartir-se i gaudir de la bona companyia. A més a més de perpetuar una tradició nostra que ve de lluny.

-Diuen que els sommeliers i els enòlegs no són de vermuts…

El vermut és una beguda popular, i potser aquest ha estat un dels motius d’aquest comentari o que no es contempli molt el seu estudi. Però penso que tant sommeliers com enòlegs tenen consideració pels vermuts, i ho hauran de fer més encara per atendre una realitat social que el demana. Per descomptat, jo hi tinc debilitat, per ser de Reus.

-El vermut està de moda?

El vermut ha viscut moments foscos i etapes glorioses, però diuen els experts que ara estem vivint una efervescència com la que es va viure després de la guerra civil. En aquella època a Reus, per exemple, hi havia unes 30 cases vermuteres. També crec que ara s’estan creant els recursos perquè aquesta moda es quedi per sempre, establiments com el Museu del Vermut de Reus o Vermuts Rofes, combinen el vermut amb la gastronomia, els còctels, ens ajuden a descobrir la seva versatilitat, i alhora, a donar-li llarga vida al producte.

-Com te’l serveixes i amb què t’agrada acompanyar-te’l?

El prenc si és possible fresc, sense gel, ni sifó, ni taronja, ni llimona. Penso que l’enòleg ha fet un molt bon treball sempre i no cal maquillar-lo.

M’agrada prendre’l al sol amb una bona lectura, amb patates xip, olives i escopinyes.

Nou comentari